Stärk dina fotleder

För att öka sin muskelstyrka i fötterna kan man göra övningar för att stärka sina fotleder. Dessa övningar kan även förebygga fotvrickningar, värk i fötter, knän och rygg.

Plocka bollar

Sitt på en stol med en lagom stor boll på golvet bredvid din fot. Plocka sedan upp bollen med hjälp av dina tår. Gör övningen 3 gånger 10 repetitioner med varje fot.

Applåder med fötterna

Ligg ner på golvet, lyft upp fötterna och applådera med dem mot varandra. Gör övningen 3 gånger 10 repetitioner.

Tåhävningar

Stå på t ex ett trappsteg med framfötterna. Sedan kör du växelvis att du höjer upp och sänker ner hälarna så högt och lågt du kan. 3 gånger 15-20 repetitioner på varje.

Benböj

Stå på golvet, lyft upp ett ben, böj knäet samtidigt som du har en rak överkropp. Gör övningen 3 gånger 10 repetitioner på varje ben till en början öka sedan. För lite mer utmaning blunda när du gör övningen.

Övningar med balansplatta

En balansplatta är perfekt redskap för träning av fotleden. Du kan stå med båda fötterna parallellt och vicka först fram och tillbaks sedan åt sidorna cirka 60 sekunder på varje övning.
En annan variant är att stå med ett ben på balansplattan i cirka 60 sekunder på varje fot. Balansplatta och fotledsskydd kan du köpa på Sportsrehab.se